HET VERSCHIL IN JIKIDEN & WESTERSE REIKI

Wist je dat er wel honderden Westerse Reiki cursussen bestaan? Maar dat daarvan er maar een paar mensen in Nederland officieel Jikiden Reiki leraar zijn en deze authentieke manier van cursus geven doen? Er is geen enkele reiki fout om te leren, allemaal zijn ze afgeleid uit de methode van de uitvinder Sensei Mikao Usui. Zoals mijn leraar zei: “een beetje reiki is beter dan niets”. En ondanks dat er geen goed of fout is in de reiki wil ik je toch meenemen in de verschillen tussen Jikiden Reiki en Westerse Reiki.

Bij Jikiden Reiki wordt er gewerkt met de behandelmethode van de Byosen. De Byosen is een ophoping van gifstoffen in je lichaam. Je leert in de Jikiden Reiki om de Byosen te voelen en te begrijpen. Wanneer je dit kunt dan kan je het lichaam helpen die gifstoffen af te voeren. De complete behandelmethode van de Byosen leer je alleen in de Jikiden Reiki. In de Westerse Reiki komt dit wel ter sprake maar zal het geen hoofdrol hebben in de behandelmethode.

Tijdens mijn Jikiden Reiki weekenden kregen wij meerdere keren een Reiju: een spirituele zegening, een spirituele gift en overdracht van energie, gegeven door een Dai Shihan (groot leermeester). Prachtig om te beleven en bijzonder om te mogen voelen wat het je kan brengen. Om daar letterlijk woorden aan te hangen is lastig; niet één woord omschrijft de ervaring. Om écht te begrijpen wat ik bedoel raad ik je aan zelf een Jikiden Reiki cursus te volgen. Bij de Westerse Reiki spreek je over een inwijding. Ook deze inwijdingen zijn bijzonder en ligt vooral bij diegene die het ervaren. Dat is niet aan mij om uit te leggen. De naam, werkwijze en manier van doen is in ieder geval anders dan de Jikiden Reiki. Dit valt gewoon niet uit te leggen omdat het een beleving is.

Een nog groter verschil is dat je in de Jikiden Reiki andere niveaus hebt dan in de Westerse Reiki. Je kunt bijvoorbeeld bij de Westerse Reiki in meerdere weekenden je ‘omhoog werken’ naar reiki 1, reiki 2, reiki 3a en b (master). Dit is voor de authentieke reiki, Jikiden Reiki onmogelijk zo snel. Jikiden Reiki vergt onwijs veel geduld. Jikiden reiki is onderverdeeld in Shoden en Okuden als practitioner levels, waarop de Shinpiden volgt. Shinpiden is op te delen in niveaus van leraren:

1. Shinan Kaku (beginnend leraar)
2. Shinan (leraar)
3. Dai Shinan (groot leermeester)

Terug naar de behandelingen. Zoals ik je vertelde gebruik je bij Jikiden Reiki de Byosen. Je werkt klachtgericht en de Byosen geeft aan wat er moet gebeuren. Deze Byosen vertelt mij wat er moet gebeuren, ik voel hoe het gaat met dat Byosen-punt. Wanneer ik de Byosen voel dan help ik het lichaam om die afvalstoffen, indien nodig, af te voeren. Je zou kunnen zeggen dat Jikiden Reiki gerichter te werk gaat. Bij Westerse Reiki is het meer algemeen gericht; je gaat meerdere punten langs in het lichaam en gaat zo voor het algeheel. De behandeling is op intuïtie van de behandelaar.

Veel westerse varianten staan ver af van de originele methode. Zo kun je online al een reiki cursus volgen. Bij de Westerse Reiki krijg je slechts een certificaat. Er is in overvloed aan Westerse Reiki te beoefenen, te leren en te ervaren. Maar het is niet de authentieke manier, de manier zoals het van oorsprong is gekomen.

Het Jikiden Reiki insituut in Kyoto, Japan probeert de kwaliteit te behouden. Zo sta je officieel ingeschreven in het instituut als je de Jikiden Reiki hebt gedaan. Je krijgt officiële papieren van Japan en je bent wereldwijd in het register te vinden van het Jikiden Reiki instituut. Ik behaalde Jikiden Reiki Shoden en Okuden. Daarnaast heb ik ook nog de japanse verdiepingstechnieken geleerd, voor nog betere ontspanning en behandeling van de Byosen. Met de certificaten Shoden en Okuden sta ik ook geregistreerd in Japan, hoe gaaf is dat? Zoals je hebt kunnen lezen ligt mijn passie en enthousiasme niet voor niks bij Jikiden Reiki. Heb je toch nog vragen of wil jij ook de reiki cursus doen, let me know.

Liefs!

Openingsdagen

Maandag t/m zaterdag op afspraak geopend.

Emailadres

info@centrumsatori.nl

Telefoonnummer

0620242083
Beperkt bereikbaar

Adres

Legedyk 4, 8935 DG  
in Leeuwarden.
Incl. gratis parkeren.