EDELSTENEN REINIGING

Vele mensen in mijn praktijk hebben een edelsteen bij mij of iemand anders gekocht. Na het kopen van een edelsteen, komt er nog een stukje verzorging bij voor jouw edelsteen. Edelstenen en mineralen pakken gemakkelijk ongewenste energieën op. Dat kan bijvoorbeeld komen door kunstlicht of omdat anderen jouw edelstenen hebben vastgepakt of dat de steen jou heeft geholpen met bepaalde energieën. Door je edelstenen op een juiste manier te reinigen, voorkom je invloeden van buitenaf.

Maar wat ís dan de juiste manier? Eigenlijk is er maar één echte regel: verdiep je in jouw steen. Elke steen is uniek en vraagt om een andere reiniging. In de basis zou je onderstaande met regelmaat kunnen doen:

– afspoelen met schoon (kraan)water (let op; niet alle edelstenen kunnen tegen water)
– gebruik een zachte doek
– vermijd schoonmaakmiddelen
– reinig de steen regelmatig, maar in ieder geval één keer per maand

Reinigen op basis van de vier elementen
Er bestaan vier methodes op basis van de elementen; aarde, water, vuur, lucht. Naast de methodes van die vier elementen zijn er ook andere opties om je edelstenen te reinigen. Ik help je graag op weg door de verschillende methodes van reinigen te beschrijven. Kies een methode die bij jou en jouw steen past.

Reinigen in de aarde
Je kunt jouw edelsteen begraven op een plekje in de grond. Geen tuin? Geen zorgen, een bakje met aarde voldoet ook. Let wel op de weersomstandigheden, bescherm je steen! Het kan zijn dat jouw specifieke steen gevoelig is voor weersomstandigheden. Te fel zonlicht kan voor verkleuring zorgen.  Regen kan er voor zorgen dat je steen oplost of zelfs giftig wordt. 

Reinigen met water
Jouw edelsteen kun je het beste onder stromend, natuurlijk water reinigen. Maar goede kwaliteit bronwater zonder koolzuur werkt ook. Voeg geen andere stoffen toe wanneer de inhoud twijfelachtig is. Niet alle edelstenen kunnen tegen water: sommige lossen op of worden zelfs giftig. Doe dit dus alleen bij steensoorten die hier geschikt voor zijn. Twijfel? Kies dan liever voor een veiligere optie of stuur me een mailtje.

Reinigen met vuur
Er wordt soms een kaarsvlam aanbevolen. Ik raad dat af: je kan het niet goed sturen en de kans bestaat daardoor dat er giftige stoffen vrijkomen uit de steen. Wat je wél kan doen is gebruik maken van de zon: één grote vuurbal. Leg ze een tijdje in zonlicht en je edelsteen wordt gereinigd. Doe dit niet te lang, sommige edelstenen kunnen verkleuren.

Reinigen met lucht
Door je edelsteen te beroken met bepaalde wierook/salie/heilig hout reinig je de edelsteen. Je gebruikt hiermee de lucht (rook). Mirre, lavendel, palo santo/heilig hout en salie zijn erg goede opties. Je kunt dit doen door je edelsteen met je hand in de rook te houden. Bij grotere edelstenen kun je de rook over je steen heen uitwaaieren. Ik heb in de webshop van Soulshop by Satori heerlijk geurende wierook heilig hout/palo santo en salie. 

Niet alleen het gebruik van de vier elementen werken om je edelstenen te reinigen. Er is meer! Wil je weten welke? Ik vertel je hieronder welke dat zijn!

Reinigen met de Volle Maan
Je kunt jouw edelsteen laten baden in het licht van de Volle Maan. En dat hoeft niet persé buiten: de vensterbank werkt ook prima. Baden in het licht van de Volle Maan zorgt er voor dat de steen weer oplaadt en zichzelf reinigt. Ook hier geldt: let op de weersomstandigheden als je hem buiten legt.

Reinigen met andere kristallen
Kristallen zijn hele goede hulpmiddelen om je edelstenen te reinigen. Het is een veilige methode voor het energetisch reinigen van jouw edelstenen en in tegenstelling tot de Volle Maan zijn kristallen altijd beschikbaar. Kristallen hebben een ontladende of opladende werking. Wil je bijvoorbeeld ontladen dan kun je een hematiet  gebruiken. Deze zorgt er voor dat je negatieve energie kunt laten afvloeien. Bergkristal zorgt er voor dat je edelstenen weer opladen. Zorg er voor dat je de kristal direct contact laat maken met jouw steen. Elk kristal is uniek en daarom hebben sommige kristallen langer de tijd nodig dan andere. 

Heb je een sieraad van edelsteen? Dan weet je als geen ander dat die bestaat uit kwetsbare onderdelen. Door het gebruik van water worden die onderdelen zwakker. Hoera voor de kristallen: veilig en op elk gewenst moment je edelstenen reinigen. Zoek je na het lezen ook naar kristallen waarmee je jouw edelstenen kunt reinigen. Ik heb in Soulshop by Satori hele geschikte Hematieten en Bergkristallen.

Reinigen met ether
Jouw gedachten zijn zo sterk dat je jouw edelstenen er mee kunt reinigen. Je kunt bijvoorbeeld, door middel van gedachtenkracht en visualisatie, alle negatieve invloeden uit de steen halen en door een gat in de aarde laten verdwijnen. Je laadt de steen weer op met een denkbeeldig zuiver wit licht. 

Reinigen met geluid
Met klankschalen of tingsha’s creëer je een geluid waarbij je jouw edelstenen kunt reinigen. Zolang je de klank maakt met de juiste intentie is het goed. Ook hiervoor geldt dat dit een veilige manier van reinigen is. 

Liefs!

Edelstenen Rozekwarts